I Danmark har det være ulovligt at benytte optiske sigtemidler som kunne benyttes om natten. Det er sigter som Termiske og af IR typen. Dette er ved at ændre sig, da det nu er muligt at få dispensation til dette i forbindelse med bekæmpelsen af nogle invasive dyrarter. Her er arten Mårhund nok den mest udbredte i Danmark.

Jeg har til jagt efter vildsvin i Sverige, søgt om tilladelse til at erhverve mig et natsigte, og fået politiets tilladelse til at besidde dette.

Jeg har indkøbt en Pard NV007 som mit første nat optik, prisen er ca 3600,- i forretningerne, det er ikke en ublu pris for den, og man skal ikke ud og indskyde sin riffel efter montage, dog vil jeg anbefale at man prøve skyder den, da kikkerten er monteret bag den oprindelige, hvilket kan føles underligt, i og med, at man skal have øjet helt ind til gummi bufferen, dette skal man ikke være nervøs over, da øjet er beskyttet af bufferen.

Her ses en rå som kigger forbi foderpladsen, optagelsen er lidt grynet, dette skyldes at jeg endnu ikke helt har styr på, at indstille kikkert og min Pard, det er ikke noget jeg finder så forstyrrende, at jeg vil investere i nat udstyr for mange tusinde kroner.


I denne film nedlægger jeg en gris på 45 kg.

Til denne film er historien lidt sjov, og på samme tid også en af de korteste jagter jeg har været på. Jeg havde kort forinden sat min makker af ved det tårn han havde valgt at sidde i. jeg køre ud til min plads, bilen bliver parkeret ca 10 meter bag ved tårnet, og jeg støjer godt med grejet da jeg skal have det ud af bilen, og smækker da også døren i, inden jeg trasker i skærverne forbi tårnet, for at se at der ikke står en gris på pladesen (Som om det kan ske, med den støj jeg har præsteret), ingen gris at se ved foderpladsen, så jeg kravler op i tårnet, knækker et par grene under vejs, og slår lyddæmperen ind i siden af tårnet, bare lige for at fortælle skoven at nu er jeg ankommet! det sidste var nok lidt for meget for den gris som havde gået rundt på pladsen i en lille times tid (vildkameraet havde en god portion billeder af den). Grisen forsvandt som dug for solen højlydt og ganske utilfreds over min forstyrrelse ind i skoven.

Jeg bandede lidt for mig selv, mens jeg fandt mig til rette i tårnet, og fik mit grej sat op, en hurtig sms til min kammeret med besked om hændelsen, hans korte kommentar var blot, måske den kommer tilbage! hvortil jeg jo så kunne svare lige så kort, ja, og nu er den død. Under et kvarter efter jeg parkerede bilen, til jeg sad igen sad i den, nu på vej hjem til hytten.


Her bliver en anden gris nedlagt, bemærk at det er på den samme foderplads som den sidste gris! Denne gris måtte jeg vente på i 4 nætter, før den forsigtigt gik ind for at spise. det er en fin års gris som meget vel kunne have haft små grise med sig, hvis det ellers havde været en so, det var det ikke, en lille orne på 47 kg.

Skuddet blev sat lidt højt på bladet, da grisen virkede nervøs, og ikke gik roligt rundt. som det ses i filmen lagde grisen sig ikke på pladsen, hvilket ikke er unormalt, da et dyr sagtens kan løbe en god distance på adrenalin alene, denne gris løb dog kun små 30 meter, men det var til gengæld ind i den tætte skov bag foderpladsen, og da jeg ikke kunne følge sporet, blev en eftersøgningshund tilkaldt, den fandt hurtigt grisen forendt omkring 5 meter fra hvor jeg havde ledt.


Jagt på vildsvin er som udgangspunkt udført i de mørke timer i døgnet, grisene er nataktive, hvilket gør at vi som jager dem må tilpasse os til dette.

Jeg har siddet et par gange i dette tårn, og set grise, men vurderet at de var for små. Men denne gang, kom de på pladsen tidligt allerede fredag aften, de blev skræmt af den bevægelsessensor jeg havde sat op på det ene ben til fodertårnet, og forlod pladsen igen. Men lørdag aften havde jeg dækket dioden på sensoren til, så grisene ikke kunne se den. Det gav bonus, for godt et kvarter efter jeg var på plads, begyndte modtageren at blinke i mit tårn, grisene kom igen på besøg, jeg tændte på mit natsigte en Pard NV007 og begyndte at finde grisene, jeg sad i et par minutter og ledte, grisene gik og gemte sig bag buskene. Her begyndte mit natsigte at blinke med beskeden “Memory full”, så jeg fik lidt travlt med at få slettet de unødvendige optagelser fra SD kortet, så jeg kunne få mit skud filmet.

Jeg kan se at der er små grise som jeg vurdere til at veje ca. 20-25 kg, hvilket er en del ved siden af, de vejer ca. 45 kg. dette fejlskøn gør at jeg er “bagud” på vægten til de efterfølgende grise, som jeg så vurdere til at ligge på under 60 kg, med undtagelse af den plettede So, som jeg godt kan se er for stor. Så jeg valgte den mindste af de 3 store grise, lægger riflen godt til skulderen og tager sigte, jeg placere sigtet lidt bag og under øret på grisen, da jeg slipper kuglen får jeg rykket skuddet en anelse til venstre samtidig med at grisen flytter lidt på hovedet, så mit træf bliver i hovedet bag øjet på grisen. Skuddet er dødeligt, og grisen forender på stedet.